Chcete cvičit a nestíháte chodit do fitness centra? Poradíme, jak si zařídit domácí posilovnu

Zpevnit postavu a získat trochu svalů patří mezi časté cíle velkého množství lidí. Výhodou je, že pro pravidelné a efektivní cvičení nemusíte nutně docházet do fitness centra. I složitější cviky bez problémů zvládnete v dobře vybavené domácí posilovně. Poradíme, co budete potřebovat pro svůj trénink v domácích podmínkách.

Základní vybavení

Domácí posilovna začíná pořízením činek, medicimbalu či balanční podložky. Vhodná je také nesmekavá podložka na cvičení, na které se můžete protahovat, případně cvičit jógu. Oblíbené jsou i nejrůznější stroje pro aerobní aktivitu, jako například rotoped či běžecký pás. Než si pořídíte vybraný stroj, pečlivě zvažte, jestli pro něj máte místo a hlavně, zda ho budete skutečně pravidelně využívat a nestane se pouze lapačem prachu.

Postupně rozšiřujte množství pomůcek

Pokud opravdu začínáte se cvičením, vystačíte si na začátku pouze s vlastní vahou. I tak se dokážete pořádně zapotit a zpočátku posílit zlenivělé a příliš nepoužívané svaly. Jenže s přibývajícím tréninkem už vám vlastní váha přestane stačit. Přidáte činky, balanční podložku a další pomůcky, se kterými zvýšíte náročnost jednotlivých cviků a dostanete novou výzvu. Jenže i tady se stane, že po pečlivém a pravidelném cvičení budete potřebovat novou motivaci a ještě větší cíl k překonání. A právě to je chvíle, kdy je vhodné pořídit si další nářadí či přístroj na cvičení. Vhodná může být lavice pro trénování břišních svalů, hrazda k tréninku shybů či v případě, že máte více místa, můžete si pořídit stojan na osu a závaží.

Pozor na techniku a pravidla správného trénování

Hlavně ze začátku je dobré cvičit podle instruktážních videí, případně si na několik lekcí zajít do fitness centra a cvičit pod vedením zkušeného trenéra. Vyhnete se tak zbytečným chybám, které mohou vyústit až ve zranění. Na pravidla správného tréninku dbejte i během každého domácího cvičení. Začínejte a končete důkladným protažením a uvolněním svalů.