Nejsnadnější cestou k vlastnímu ekologickému bydlení je zelená hypotéka

V dnešní době je stále větší důraz kladen na ekologii. Aby také ne. Příroda nešetrnými zásahy člověka často trpí, planeta se otepluje a je třeba přijmout zodpovědnost za péči o životní prostředí. Kromě mnoha ekologických sdružení kladou stále větší důraz na ochranu životního prostředí i jednotlivé státy a nadnárodní organizace. Mnoho z nás tak může ve chvíli, kdy se rozhodneme žít tak, abychom za sebou nezanechávali negativní stopu, získat kromě dobrého pocitu i dotace a různá jiná finanční zvýhodnění.

Jistoty jsou důležité. A jednou z nejvýznamnějších je vlastní bydlení

Nájem ani spolubydlení nám žádnou opravdovou jistotu nepřináší. V dnešní době je spíše dočasným řešením. Chceme-li si dopřát nezávislost a stabilitu, měli bychom si svůj dům nebo alespoň byt pořídit včas. Ve stáři by se nám totiž vše řešilo výrazně obtížněji. Většinou ovšem nedisponujeme dostatkem volných finančních prostředků. Proto většina z nás financuje koupi nemovitosti hypotékou.

Proč stavět domy, které šetří energií

Nízkoenergetické a pasivní stavby jsou v kurzu a jejich obliba stále vzrůstá. Není se čemu divit. Na jejich vytápění je oproti starší zástavbě potřeba jen část energie. Zateplení i kvalitní okna dokáží zabránit úniku tepla a pokud navíc nainstalujeme moderní topná tělesa, dosáhneme výrazného snížení spotřeby. Ročně tedy ušetříme nemalé částky peněz, které nám umožní zkvalitnit náš život i v dalších oblastech. Snáze ušetříme na dovolenou, můžeme si častěji dopřát výlety, divadlo, kino, pořídit nové vybavení domácnosti, kolo i další věci a zážitky, po kterých naše srdce touží. Stačí jen uvažovat prozíravě. A pokud navíc využijeme i různá zvýhodnění, na která máme za odměnu nárok, může se naše životní úroveň opravdu výrazně zvýšit.

Vlastní dům s výhodnější hypotékou? Jde to

Toužíte po vlastním bydlení, ale nemáte potřebné finanční prostředky? Chcete se konečně odstěhovat z rodného hnízda či dopřát své rodině bydlení v domku se zahradou a rozhodli jste se stavět nové dům nebo rekonstruovat starší nemovitost? Váháte, zda si vzít hypotéku, protože máte obavy z příliš vysokých splátek? Pokud se rozhodnete pro nízkoenergetickou stavbu, můžete získat zelenou hypotéku a ušetřit. Kromě toho, že již nebudete platit nájem, ale splácet vlastní bydlení, i za tuhé zimy protopíte mnohem nižší částky. A také úroky a pojištění budou nižší.

Jaké výhody má zelená hypotéka od Hypoteční banky?

Hypoteční banka nabízí klientům, kteří žádají o hypotéku, možnost získat výhodnější podmínky. Zelená hypotéka je určena žadatelům, kteří předloží Průkaz energetické náročnosti budovy třídy A nebo B. Odměnou jim bude poskytnutí slevy ve výši 0,15 % z úrokové sazby. Navíc se o 45 % sníží cena pojištění nemovitosti. 30 % ušetří z pořizovací ceny energetického štítku budovy a odhad nemovitosti budou mít zcela zdarma.