Mobilní domy se mohou stát velkou inspirací pro mladé

Mluví se o nich už roky, obliba stále roste a trend je dnes zcela jednoznačný. Když začne někdo ve společnosti probírat mobilní domy, obvykle se k němu přidá široká společnost a rozpoutá se zajímavá diskuze. V moderní době už mohou sloužit jako celoroční bydlení, rozhodně nejde jen o nějakou dočasnou alternativu pro letní měsíce. Pro někoho může rozhodovat cena a rychlost, se kterou bude postupovat výstavba. Jiní zájemci ocení nižší náklady na provoz, což znamená úsporu pro napjatý finanční rozpočet. A milým bonusem je také větší propojení s přírodou v porovnání se sídlištěm plných panelových domů.

Vhodné řešení také pro seniory

Je pravdou, že mobilní domy zvažují hlavně mladí lidé, ale jde o vhodnou alternativu také pro seniory, kteří žijí v bytovkách bez výtahů a nemohou se věnovat údržbě velkých prostor. Vyhovovat by jim mohl také modulový dům, což je varianta, při které skládáte jednotlivé díly do sebe, doslova jako kostky stavebnice. Pokud jste vždy chtěli menší byt, o nějž byste se nemuseli starat a úklid vám trval jen krátce, jde o alternativu právě pro vás. Flexibilita, cenová dostupnost a moderní design, který si zvolí každý přesně na míru svým představám, to jsou hlavní výhody, které tento trend doprovázejí.

Důraz se klade také na ekologii

Bydlet tak, aby to přírodě kolem nevadilo, to je další otázka, kterou řeší dnešní společnost. Trend velí jasně, udržitelnost vstupuje do našich životů a ekologické bydlení, které nabídnou modulové domy, je velkým favoritem. Energetická účinnost ve třídě B je zárukou, že výdaje spojené s vytápěním nebudou představovat problém pro rozpočet majitelů. Kvalitní materiály, které tvoří základ těchto staveb, jsou samozřejmostí. Stříkaná pěna potom zaručuje vhodnou izolaci před lednovými a únorovými teplotami a vhod přijde i v létě, kdy panují velká vedra. Pohodlí v interiéru si užijete i bez klimatizace, která by byla spuštěná na plný výkon. Pokud porovnáte náklady na topení s klasickou cihlovou stavbou minulého století, je rozdíl vidět už na první pohled. A další výhody? Ty jsou zcela nasnadě.

  • Moderní mobilní domy mohou projít kolaudací. Jinak řečeno, trvalý pobyt je k dispozici.
  • Vyberete si střešní krytinu, interiér a vybavení přesně na míru svým potřebám a přáním.
  • Zahrada nebo příjemné posezení hned vedle domu? Přizpůsobte si pozemek podle sebe.

Pergola, altán a mnoho dalších prvků

Chcete si pořídit pergolu ke svému mobilnímu domku a mít tak příjemné letní posezení nejen pro návštěvy? Nebo vás zaujala varianta krásného altánu či jiné menší stavby? Modulový dům se může stát víkendovou chatou, klasickým rekreačním objektem, ale také komfortním celoročním bydlením, záleží jen, jakou roli mu přisoudíte. Vy jste totiž architekty svého života a máte před sebou zásadní rozhodnutí, jak bude vypadat vaše další bydlení. Velmi dobrou zprávou je, že si můžete sjednat hypotéku, při které lze ručit mj. pozemkem, na němž mobilní dům stojí nebo jinou nemovitostí. Zjednodušeně řečeno, banky jdou ruku v ruce s dobou. Stačí, aby byl dům zapsán v katastru nemovitostí a můžete jím také ručit, v mnoha případech jde o snadno splnitelnou podmínku.

Mobilní domy a jejich historie

Začalo to v USA v poválečných letech, trend spojený s komfortem a výbornou možností mobility se dostal postupně do Evropy. V českém prostředí šlo zprvu o rekreaci, ale moderní doba přeje také celoročnímu využití. Na zahradě, v horách, s prostornou verandou nebo dalšími možnostmi přizpůsobení, to je už jen na nových majitelích, kam vlastně svůj modulový dům zasadí. Mobilní domy se dají poměrně snadno přepravovat z místa na místo. Stačí, když pro ně máte připravený adekvátní prostor na vlastním pozemku.

Mobilní domy mají velkou budoucnost

O tradiční dvougenerační RD se musíte neustále starat, modernizovat ho. V neposlední řadě je nutné platit velké výdaje za vytápění takového objektu, k pohodlnému životu přitom stačí i menší prostor. Výroba mobilních domů je v porovnání s běžnou stavbou paneláků podstatně jednodušší a odpovídá tomu i průměrná cenová hladina. A ta je rozhodující, i z pohledu mladých rodin, protože v posledních letech ceny nemovitostí vyrostly závratným tempem. A na opačný trend to zatím nevypadá, přitom potřeba bydlení je aktuální téma a čekat donekonečna rozhodně nelze. Modulové domy si lze přizpůsobit k obrazu svému a vyladit tak, jak potřebujete. Možností je celá řada, a pokud máte hravou povahu, přijdete si na své. Zbývá jen zvolit rozměry a pak už si jen skládat stavebnici podle vkusu.