Jaké rošty do postele existují?

Současný trh s postelovými rošty je vskutku rozmanitý, přičemž jednotlivé varianty se liší nejen materiálem, ale také provedením jako takovým. Pokud správně zkombinujete matraci a postelový rošt, můžete si být jisti, že docílíte komfortního lůžka, z něhož vás konečně nebudou bolet záda. V následujících řádcích vám představíme všechny druhy roštů.

Důležité je rozlišovat provedení roštů, protože to jim propůjčuje vlastnosti. Vybrat si můžete z laťkových, pevných lamelových, polohovacích lamelových, elektricky polohovacích a výklopných roštů.

V čem se typy roštů liší?

První možností jsou laťkové rošty skládající se z latěk různých šířek a výšek. Jednotlivé laťky jsou potom spojeny textilními popruhy. Vyrobené bývají zpravidla ze dřeva, nicméně sehnat se dají i modely z jiných materiálů. Velkou výhodou je, že rošt je skladný, neboť se dá bez problémů srolovat. Ovšem na druhou stranu nejsou laťky vložené do pevného rámu, a tím pádem po rámu postele kloužou, což je značná nevýhoda.

Oblíbenější jsou pevné lamelové rošty z pružných lamel, které jsou uloženy do pouzder umístěných v rámu postele. Zaměřte se na počet lamel, protože od něj se odvíjí pružnost roštu, a tím pádem i samotné matrace. Obecně platí, že čím více má rošt lamel, tím je pružnější.

Jestliže si chcete polohovat oblast hlavy a nohou, sáhněte po polohovacím lamelovém roštu. U tohoto typu ještě záleží na tom, kolik jste ochotni investovat, protože polohování může být nejen mechanické, ale i elektrické (na dálkové ovládání).

Vzdálenost mezi jednotlivými laťkami či lamelami

Velice důležitou vlastností je vzdálenost mezi jednotlivými laťkami a lamelami. Zpravidla se doporučují čtyři centimetry, maximálně pět centimetrů. V případě, že by byla vzdálenost větší, došlo by k nežádoucí deformaci matrace, čímž by se znehodnotily její vlastnosti. Ideální je, když mají rošty okolo 30 kusů lamel.

Jaká matrace se na jaký rošt hodí?

Věděli jste, že ne každá matrace se hodí třeba na polohovací lamelový rošt? Proto jsme pro vás připravili ještě rozdělení, jaké matrace jsou vhodné na jednotlivé typy roštů. Jestliže máte latexovou matraci, klidně investujte do polohovacího roštu, protože se může polohovat, ovšem dbejte na to, aby rošt měl alespoň 28 lamel. Latexové matrace by neměly být položeny na pevné podložky. Pružinové a taštičkové matrace není možné polohovat. Bez problémů je můžete umístit na pevné dno, neboť se jedná o velice prodyšné matrace.

U matrací z kokosových vláken a PUR pěn se také nedoporučují polohovací rošty. Jestliže toužíte po polohovacím lůžku, zvolte měkčí matrace z polyuretanové pěny, tedy konkrétně ze studené anebo líné pěny.

Kde postelové rošty koupit?

Internet je plný online prodejen zaměřených na matrace a rošty, přičemž jednou z nich je také spime.cz, kde najdete lamelové rošty do postele polohovací i nepolohovací. Pokud si nebudete vědět rady, žádný problém, stačí oslovit proškolený personál, jenž vám s výběrem konkrétního roštu či matrace pomůže.