Jaké osvětlení se hodí do obývacího pokoje?

Osvětlení hraje v místnosti velkou roli, a to nejen co se týče vzhledu. Jak ho vybrat, abyste v obývacím pokoji dosáhli takové atmosféry, jakou si představujete? Máme pro vás pár prakticky zaměřených rad.

Především je třeba říct, že trendem současné doby jsou prosvětlené obývací pokoje. V rodinných domech se často dělá prosklená celá stěna, světlo do místnosti vnesou také dveře na terasu či střešní okna. Přírodní světlo je pochopitelně nejlepší. V každém případě mu ale budete muset pomoct.

Do obývacího pokoje se nebojte extravagantních modelů

Obývací pokoje si zaslouží unikátní závěsná svítidla. Jestli je nějaká místnost, kde můžete v osvětlení popustit uzdu fantazii, měl by to být právě obývák. Klidně tedy vyberte závěsný model, který zaujme na první pohled, a udělejte z něj dominantu místnosti.

Výrazný lustr by měl vždy být umístěný v centru dění, takže nad konferenčním stolkem nebo místem, které považujete za středobod vašeho obývacího pokoje. Jestli se závěsných svítidel bojíte, máte nízké stropy apod., klidně vyberte stropní osvětlení. Rozhodně by ovšem nemělo být obyčejné.

Jeden zdroj světla většinou nestačí

Obývací pokoje bývají mnohdy největší místností domova, jedno světlo uprostřed je tedy dost málo. Do rohu místnosti či ke křeslu se výborně hodí stojací lampy, ať už na trojnožce, různě zatočené či rozvětvené. Zajímavého efektu dosáhnete rovněž s bodovými světly rozmístěnými na stropě třeba v jedné řadě.

Do obývacího pokoje se hodí teplé osvětlení

Každopádně dbejte i na to, jakými žárovkami osvětlení osadíte. Do obývacího pokoje je vhodné teplé bílé světlo, tedy kolem hodnot 2300-2700 K. Působí uklidňujícím dojmem a příjemně se u něj odpočívá. Studená světla jsou vhodná do místností, kde chcete pracovat, a to obývací pokoj určitě není. Světlo musí pomáhat vyvolávat příjemnou atmosféru.