Jak si doma postavit saunu svépomocí?

Je všeobecně známým faktem, že pobyt v sauně má velmi příznivé účinky na lidský organismus. Neustálé chození do veřejných lázní, kde si dopřejete pár minut v zařízení, může být problematické z hlediska nákladů a ztráty času. Daleko lepší je, pokud saunu máte přímo doma. Snadno si ji přitom vytvoříte svépomocí.

Pořiďte si sadu na stavbu domácí sauny

Domácí stavba sauny už dnes není zdaleka nějak složitým úkonem, akci zvládne každý alespoň trochu zručný kutil. Ve specializovaných obchodech se dají zakoupit stavebnicové systémy, kdy po rozbalení saunu postavíte dle přiloženého návodu. Stačí vám na to obyčejné nářadí, které má doma každý.

Jak postupovat?

Pokud se pustíte do stavby sauny svépomocí, je důležité najít pro ni vhodný a dostatečně velký prostor. Malé zařízení do bytu či rodinného domu zabere kolem 5 metrů čtverečních, což není mnoho. Dá se tak umístit třeba na chodbu, do větší koupelny, garáže, sklepu apod.

Stavíte-li si saunu přímo doma, je praktické část konstrukce přimontovat přímo k přiléhající zdi. Jednotlivé hranoly (povětšinou ze dřeva) je pak nutné patřičně vyplnit izolací, aby byl vnitřní prostor důkladně oddělen od vnějšího prostředí, a v sauně se tak mohla vytvářet dostatečná teplota při minimální spotřebě energií. Nesmíte také zapomenout na důkladnou izolaci rozvodů elektřiny pro světlo a topení, ideální je použití silikonových kabelů. Zásadní je pak výběr saunových kamen. V tomto případě je vždy vhodné obrátit se na prodejce.

Vhodné dřevo

Pakliže stavíte saunu ze dřeva, je nutné se zamyslet i nad tím, jaké dřevo pro saunu zvolit. Z hlediska cen je nejlevnější smrkové dřevo, dají se však pořídit i lepší varianty.

Domácí sauna je výtečným nápadem. Budete ji moci využívat, kdykoliv se vám zachce. Přispěje k otužilosti a udržení dobré fyzické i psychické kondice. Ne náhodou jsou Finové, u nichž se sauny dají najít prakticky v každé domácnosti, jedním z nejzdravějších národů na světě.