Se sádrokartonem zvládneme rekonstrukci hravě i svépomocí

Většina Čechů žije ve vlastní nemovitosti. Ne vždy jsme ale zcela spokojeni s jejími dispozicemi. Pokud jsme si postavili dům na míru, vše nejspíš odpovídá našim představám. Pokud jste ale koupili starší nemovitost, případně zdědili domek po rodičích či po babičce, často vyvstává potřeba provést nejrůznější změny dispozic interiéru. A samostatnou kapitolou jsou standardizované byty v panelových domech, obzvlášť v případě, kdy stále mají původní umakartové bytové jádro. Tady všude příčky ze sádrokartonu využijete.

Kdy přikročit k rekonstrukci interiéru?

Rekonstrukce je vhodná ve chvíli, kdy nám dispozice domu nebo bytu nevyhovují. Váhat bychom neměli zejména ve chvílích, kdy potřebujeme zajistit dětem nebo komukoli z rodiny větší možnost soukromí, nebo pracujeme-li v obýváku, kde nás nepřetržitě ruší ostatní členové rodiny. Stejně tak není na místě zbytečně odkládat rekonstrukci bytového jádra, pokud je nám to původní trnem v oku. Tu sice pravděpodobně raději svěříme na slovo vzatým odborníkům, vytvoření opticky odděleného pracovního koutu nebo rozdělení většího pokoje na dva však můžeme zvládnout i sami. Jen musíme zvolit materiál, se kterým se snadno pracuje – třeba právě sádrokartonové desky. Navíc proč si doma neinstalovat sádrokarton svépomocí? Těžké to není.

Jaké jsou výhody sádrokartonu?

Jedná se o poměrně levný a široce dostupný materiál, jehož montáž je překvapivě rychlá. K práci potřebujeme jen běžné nářadí a trochu manuální zručnosti. Rozhodneme-li se potřebné příčky vybudovat sami, můžeme ušetřit značné prostředky za práci specializované firmy. Vše potřebné navíc koupíte v nejbližším hobbymarketu  nebo ve  stavebninách.

Jaký typ sádrokartonu zvolit?

Kromě bílých sádrokartonových desek, které jsou vhodné do obytných místností, se prodávají i zelené. Ty jsou odolné vůči vlhkosti. Modré zase poskytují dobrou hlukovou izolaci.

Jak sádrokarton nainstalovat? Je to snadné, ale pozor na chyby

Z kovových profilů sestavíme rastr a samonatloukacími hmoždinkami ho upevníme ke stěně. K rastru pak samořeznými vruty přimontujeme sádrokartonové desky, mezi které patří izolace. Nakonec zatmelíme spáry. Musíme si ovšem dát pozor, abychom desky kladli v jedné rovině a nevznikaly mezi nimi mezery.

Rozhodli jste se pro vybudování sádrokartonové příčky a potřebujete poradit a pracovním postupem? Řadu praktických tipů na téma bydlení a rekonstrukce najdete na webu bydlenivevate.cz.