Generální úklid domácnosti

Dnes se budeme věnovat tématu, jak rychle a efektivně zvládnout generální úklid. Hlavním účelem generálního úklidu je zbavit se nepotřebných věcí a lapačů prachu, které nám znepříjemňují běžný úklid po celý rok.

Doby, kdy si naše babičky vystavovaly porcelán a sklo, jsou naštěstí dávno pryč, a hlavně obojí nepatří do otevřených prostor, takže pokud je stále máte vystavené, dejte je do krabic a uložte, svoje využití najdou sotva několikrát v roce. Dejte přednost jednoduchosti, která je nejen moderní, ale i praktická. Pokud nejste uklízecí maniak, vyhýbejte se skleněným a lesklým povrchům, ohmatané nepůsobí dobře. Na to myslete už při nákupu zařízení, ušetříte si zbytečnou práci.

Máte místo pokoje botanickou zahradu? Jistě namítnete, že pokojové květiny jsou kouskem přírody ve vašem bytě, ale ruku na srdce, dostává se jim opravdové péče? Pokud odpovíte, že ne zredukujte jejich počet. Zaprášené květiny s oschlým listím působí zanedbaným dojmem.

Oblečení, které je vám malé, neschovávejte na „hubenější“ časy a to co jste si neoblékli déle než rok, už taky s největší pravděpodobností nosit nebudete. Prodejte, dejte na charitu, rozdejte, ale rozhodně pryč z bytu. Uvědomte si, že přeplněné skříně se uklízejí mnohem hůř. Dělejte sezónní úklid, zimní bundy vám nemusí viset ve skříni celý rok, využijte vakuové pytle a ušetříte spoustu prostoru. Stejnou čistku si zaslouží i váš botník.

Máte v kuchyni spotřebiče, které používáte minimálně nebo vůbec? Další zbytečné lapače prachu. Darujte je nebo ukliďte např. do komory, uvidíte, kolik zbytečné práce jste dělali. V lince si nechte jen to, co skutečně používáte, ostatní dejte pryč nebo zabalené ukliďte. Pokud se při úklidu kuchyně nechcete zbytečně nadřít, dejte čisticímu prostředku čas, asi po 10 minutách teprve začíná pořádně působit.

Zbavte se předmětů, které máte z nostalgie a nemají žádné využití, chybět vám opravdu nebudou.