Domov dělá především vaše osobnost a vkus

Když vidíte prázdné nemovitosti, často si vůbec nedovedete představit, že byste v nich mohli bydlet. A přece se dá říct, že bydlet se dá doslova kdekoliv, záleží jen na tom, jestli dokážete bytu/domu vdechnout tu správnou atmosféru. Nepotřebujete ani tak bytového architekta jako chvíli času si prostor prohlédnout a popřemýšlet nad rozestavěním nábytku, výmalbou a také doplňky, které krásně dotvoří celý interiér. Může vám pomoci i inspirace na internetu. Zvládnete to levou zadní i jako naprostý začátečník.

Základem je světlo a prostor

U vybavování bytu existují jednoduchá základní pravidla, která vám pomohou vyřešit každý nedostatek. Pro začátek je důležité poradit si s velikostí prostoru, dostatkem světla, případně atypickou výměrou. Výmalbu je vhodné podřídit těmto faktorům. Tam, kde je světla dost, můžete popustit fantazii a volit hodně syté odstíny tmavých barev. Nebo třeba zvolit černou či antracitovou podlahu. Je to moderní, vypadá luxusně a v kombinaci se světlým nábytkem úplně perfektně. Tam, kde je ho málo, volte vzdušné světlejší odstíny. Na zem pak plovoucí podlahu světlého dřeva.

Jak vyzrát na nedostatek místa?

S tím se potýká spousta lidí, protože vždycky máme víc věcí než úložných prostor. Zvlášť v malých bytech je to větší problém, protože ho nenafouknete. Existuje ale řada chytrých systémů, které pojmou doslova všechno. V předsíni můžete využít regálový díl, do něhož vložíte barevné boxy na boty. To samé využijete třeba do ložnice nebo dětského pokoje. Určitě se vyplatí popřemýšlet nad vestavěnou skříní. S různými typy polic, věšáků a držáků jsou skříně neocenitelní pomocníci. Pokud vám nevyhovuje žádný z nabízených obchodními řetězci, můžete si takový systém hravě vytvořit sami a zakrýt ho nějakým ozdobným závěsem.

Tipy pro perfektní domácnost

Chcete-li prostor ozvláštnit, doplňte ho zrcadlem. Dají se sehnat atypické zrcadlové kusy, co vypadají nápaditě a navíc rozšíří prostor. V tmavších místech ho zase prosvětlí. S barvami to příliš nepřehánějte, syté odstíny dejte třeba na jednu stěnu, aby byla výraznější, zbytek nechte bílý. Moc hezky pak na ní vypadají koláže z fotek v různých rámečcích. Hodně dělají také doplňky – svíčky, obrazy, koberce. Nejdůležitější však je, abyste se v bytě cítili jako doma a bylo vám příjemně. Pak máte vyhráno.