Vybíráme zásuvky: Tipy pro váš interiér

Správný výběr zásuvek je jedním z důležitých prvků při navrhování interiéru vašeho domova. Zdá se to být jen drobným detailem, ale správně zvolené zásuvky mohou výrazně ovlivnit nejen estetiku místnosti, ale také její praktičnost a funkčnost. V tomto článku se zaměříme na několik užitečných tipů a doporučení, které vám pomohou vybrat ty správné zásuvky pro váš interiér. Nezáleží na tom, jestli se chystáte na rekonstrukci, zařizování nového bytu nebo pouze na drobné úpravy – správný výběr zásuvek je klíčovým krokem k tomu, aby váš domov byl nejen krásný, ale také plně funkční a přizpůsobený vašim potřebám.

Barvy a design

Firma ELIMA ELEKTRO nabízí šestnáct exkluzivních designových řad spínačů a zásuvek, které jsou dostupné v bohatém spektru barevných kombinací. Pojďme si přestavit ty nejoblíbenější.

ABB Tango a ABB Swing jsou dvě designové řady spínačů a zásuvek, které spojují praktičnost s estetikou. Tango zásuvky se vyznačují klasickým designem a širokou paletou barev, což je činí univerzální volbou pro různé interiéry. Tato řada už na trhu získala více než 100 milionů spokojených zákazníků díky svým oblým tvarům, které ji dodávají sympatický vzhled. Barevné kombinace ABB Tango jsou jako hra plná živých barev, která přináší do vašeho domova eleganci podobnou květinovému spektru. Zásuvky Swing na druhou stranu spojuje jednoduchost, praktičnost a nadčasový design. Inspirován podzimní přírodou, Swing nabízí barevné kombinace připomínající podzimní listí a houby, čímž přináší do interiérů příjemný a přirozený pocit.

Bezpečnost a ochrana

Zásuvky jsou základním prvkem každé elektrické instalace a představují klíčový prvek pro napájení našich elektronických zařízení a spotřebičů. V dnešní době, kdy je naše domácnost plná citlivých elektronických zařízení, je důležité zabezpečit je proti možným elektrickým problémům, jako je přepětí. Přepětí je krátkodobé zvýšení napětí v elektrické síti, které může být způsobeno různými faktory, jako jsou blesky, přepětí v síti nebo vypnutí velkých elektrických zařízení. Vhodné jsou tedy zásuvky s přepěťovou ochranou, která bude chránit vaše elektrospotřebiče a elektroniku před několika různými problémy:

  • Poškozením zařízení: Přepětí může způsobit fyzické poškození elektrických zařízení a elektroniky, což může vést k drahým opravám nebo náhradě zařízení.
  • Zkrácením životnosti zařízení: Opakované vystavení spotřebiče přepětí může zkrátit životnost elektrospotřebičů a zhoršit jejich výkon.
  • Ztrátou dat: Přepětí může způsobit ztrátu důležitých dat na elektronických zařízeních, jako jsou počítače a serverové systémy.

A jak funguje taková přepěťová zásuvka? Její fungování se zakládá na několika klíčových principech. Prvním krokem je detekce přepětí, kterou zajišťují integrované detekční obvody. Ty monitorují napětí dodávané do zásuvky z elektrické sítě. Pokud dojde k překročení bezpečného napěťového limitu, detekční obvod okamžitě zasáhne. Následně dochází k rychlé reakci, při které se přepěťová zásuvka uzavře, přeruší elektrický proud a sníží napětí na bezpečnou úroveň. Tím je zabráněno poškození připojených elektronických zařízení, která by mohla být citlivá na přepětí. Některé zásuvky disponují funkcí automatického resetování, které umožňuje návrat k normálnímu provozu po odeznění přepětí, zatímco jiné mohou vyžadovat manuální resetování. Kromě toho mnoho přepěťových zásuvek obsahuje indikační světla, která uživatelům signalizují, zda jsou aktivní a chrání před přepětím, což usnadňuje sledování a správu elektrické bezpečnosti.

Doporučení pro nákup zásuvek od společnosti ELIMA ELEKTRO s.r.o. je jednoznačné: Jedná se o renomovaného velkoobchodního dodavatele elektroinstalačního materiálu s více než třicetiletou historií. Specializace této společnosti na široký sortiment elektroinstalačních produktů pro firmy a elektroinstalatéry zaručuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Nabízí rozmanitý výběr produktů, včetně spínačů, zásuvek a dalšího příslušenství, v různých designových řadách a barevných kombinacích, které se skvěle hodí do různých interiérů.