Stavební spoření na bankovním trhu stále nemá konkurenci

Ještě nemáte uzavřené stavební spoření? To je chyba. V současné době se nepochybně jedná o nejvýnosnější způsob zhodnocení finančních prostředků. Těch navíc nemusíte využít jen za účelem pořízení nového bydlení. 


Přemýšlíte nad zadními vrátky? Měli byste. Stavební spoření je v dlouhodobém horizontu ideálním způsobem, jak zhodnotit své úspory. Upozorňujeme na pojem dlouhodobý horizont. S tímto finančním produktem je totiž spjata tzv. šestiletá vázací doba, během které na vloženou a naspořenou částku nesmíte sáhnout. Odměnou vám ale bude výše státního příspěvku, o kterých si ovšem s konkurenčními bankovními produkty můžete jen nechat zdát.

Výhody stavebního spoření

Nechme ale hovořit fakta, respektive čísla, a hlavní výhody stavebního spoření si shrňme. Pokud uzavřete smlouvu o stavebním spoření, v první řadě máte tzv. garantovaný úrok ve výši 1,2 % ročně. Ten se podle srovnání spořicích účtů obecně publikovaném na serveru mesec.cz u spořicích účtů pohybuje mezi 0,05 % (zde snad ani nelze hovořit o spoření) až po 1,58 %. Tímto ale zhodnocení vašeho vkladu končí.

Státní příspěvek ve výši deseti procent vkladu ročně

Na rozdíl od stavebního spoření, v rámci kterého se žadatelovy úspory každoročně navyšují o státní příspěvek ve výši deseti procent z celého vkladu. Maximálně si můžete přijít na 2 tisíce ročně. Pokud tedy zamýšlíte spořit v již dlouhodobém horizontu, na nějž stavební spoření primárně cílí, jedná se o z ekonomického pohledu velmi výhodný způsob spoření.

Stavební spoření i pro novorozence

Z tohoto důvodu rodiče stavební spoření zakládají i velmi malým dětem, mnozí již po jejich narození. Po dosažení plnoletosti mají jejich potomci možnost vstoupit do života alespoň s částečným finančním zabezpečením. Od nuly se v současné době začíná velmi těžko, a to nejenom mladým lidem. Ti navíc se svými prostředky mohou naložit prakticky dle svého uvážení.

Stavební spoření jako cesta k dalším financím

V případě, že jim již vypršela šestiletá vázací lhůta, mohou své úspory buď vybrat, nebo se jim otevírá další možnost v podobě výhodného řádného a překlenovacího úvěru ze stavebního spoření, jemuž se také říká meziúvěr.

Řádný, nebo překlenovací úvěr?

Obzvláště ten se v současné době stává žhavým konkurentem hypoték. Zažádat o něj totiž můžete i v případě, že ještě nemáte nic naspořeno, tedy prakticky druhý den po podepsání smlouvy. Za tuto možnost ovšem ve srovnání s úvěrem řádným zaplatíte o něco vyšší úrokovou sazbou.

Obě varianty si dobře propočítejte

S oběma produkty je pak vázána povinnost jejich využití za účelem bydlení. V každém případě je na místě si obě varianty dobře propočítat, nebo ještě lépe se poradit s nezávislým finančním poradcem. Základní obrázek vám každopádně poskytne úvěrová kalkulačka, kterou najdete například na stránkách Raiffeisen stavební spořitelny.

Spočítejte si, kolik naspoříte

Na hlavní stránce rsts.cz srolujte dolů, klikněte na záložku stavební spoření a rolujte dolů, až narazíte na jednoduchý formulář, do nějž zadáte výši měsíčního vkladu a vámi preferovanou dobu spoření. Vedle se vám ihned zobrazí částka, kterou za dané období nastřádáte. Při dvoutisícovém měsíčním vkladu v rámci dvanáctiletého spoření si celkem přijdete více než na 337 tisíc. Úroky a výše státní podpory přitom dohromady dělají necelých 40 tisíc korun. Ty na ulici rozhodně nenajdete. Není to lepší, než si peníze ukládat pod polštář?

Uzavření smlouvy online

A pozor, v již zmíněné Raiffeisen stavební spořitelně si smlouvu o stavebním spoření máte možnost sjednat i online. Snadno a rychle. Aniž byste museli vážit cestu na nejbližší pobočku. Byť i tam jsou připraveni být k vašim službám. Tak toho využijte. Víte, co se říká? Že štěstí přeje připraveným. A připravenost v současně době rozhodně obnáší i úspory.