Kolik stojí rekonstrukce bytu? Většinou více, než si myslíte

Plánujete zvelebit svůj domov? Pak vás asi zajímá, kolik vás rekonstrukce bytu bude ve výsledku stát. V první řadě záleží, jak moc rozsáhlé změny chcete provést a zda si najmete firmu, nebo přestavbu zvládnete svépomocí. Zjistěte, v jakém cenovém rozpětí se jednotlivé položky rekonstrukce pohybují a s jakou finální částkou zhruba počítat.

Zdroj: Unsplash

 

Rekonstrukce je náročný proces nejen po psychické stránce, ale i po té finanční. Lidé si často stanoví striktní rozpočet, který nakonec výrazně překročí. Je běžné, že se v průběhu rekonstrukce objeví spousta neplánovaných výdajů, zejména pak za materiály a drobné detaily, které se nasčítají a ukrojí z rozpočtu další nemalou sumu.

 

Financování rekonstrukce

Rekonstrukci můžete financovat prostřednictvím klasické hypotéky na bydlení, ale i americké hypotéky, u které nemusíte dokládat, na co konkrétně peníze potřebujete. Určitě je dobré si průběžně odkládat finance stranou, ať už na spořicí či běžný účet. Ty se vám pak budou hodit třeba na drobné vybavení, které přesáhne původně plánovaný rozpočet.

 

Kompletní, nebo částečná rekonstrukce?

Cenu rekonstrukce ovlivní hlavně její rozsah. Sami už asi tušíte, co všechno hodláte v bytě měnit, jestli budete zasahovat i do jádra bytu, měnit okna, rozvody elektřiny, nebo byt potřebuje pouze menší úpravy, malbu a nové vybavení. Počítejte s tím, že při kompletní rekonstrukci kupříkladu bytu 2+kk se pod 500 000 Kč jen stěží dostanete, a ještě si k tomu budete muset přičíst náklady na vybavení.

 

Rekonstrukce svépomocí, nebo na klíč?

Zvládnete rekonstrukci sami, případně s pomocí známých, nebo si ji necháte udělat na klíč od firmy? I to se na výši konečné finanční investice významně podepíše. Mít šikovné ruce v rodině či ve svém okolí představuje dnes obrovskou výhodu – sehnat totiž řemeslníky, kteří odvedou 100% kvalitní práci není jen tak. Pro představu, cena za kompletní zednické práce ve starším rodinném domě 2+1 se včetně materiálu může vyšplhat i na 200 000 Kč.

 

Jaký rozpočet si na kompletní rekonstrukci bytu připravit?

Ceny za jednotlivé položky a stavební práce jsou sice individuální, ale díky orientačním částkám alespoň získáte představu, v jakých rovinách se pohybují. V tabulce bereme v potaz rekonstrukci bytu 2+kk o výměře cca 60–70 m².

 

Položka Orientační cena
Stavební práce včetně materiálu (bourání zdí, zdění zdí, obkladačské práce, vylití podlah, štukování…) 140–200 000 Kč
Rozvody elektřiny 40–60 000 Kč
Kompletace koupelny – práce za vodu/plyn, stoupačku 15–20 000 Kč
Kuchyně včetně spotřebičů 130–200 000 Kč
3× plastová okna s dvojsklem, balkónová sestava + zednické zapravení 60–90 000 Kč
Lino do všech místností – 60 m² 15–25 000 Kč
6× dveře do všech místností včetně příslušenství 30–50 000 Kč

 

Jak sami vidíte, pokud chcete rekonstruovat doslova od základů, musíte si připravit poměrně tučný finanční obnos. Ideální je najmout si člověka, který se v oboru vyzná a probere s vámi možnosti i finanční náročnost rekonstrukce. Může se totiž stát, že budete chtít rekonstruovat pouze jádro včetně koupelny a kuchyně, ale nakonec zjistíte, že je v bytě špatně udělaná elektřina, nerovné podlahy a popraskané stropy. Odborník vám většinou úpravy doporučí se slovy, že když se to nepředělá teď, tak už nikdy.