Jak úrokové sazby ovlivňují váš sen o vlastním bydlení?

Vlastní nemovitost k bydlení je životním cílem mnoha Čechů. Cesta k němu ale bývá trnitá a plná překážek, zejména co se týče financování. Získání hypotéky s nízkým úrokem je pro splnění snu nezbytné. Není proto divu, že jakmile banky ohlásí snížení úrokových sazeb hypoték, realitní trh ožije a ty nejlepší nemovitosti se stanou horkým zbožím.

Tajemství úrokových sazeb

Úroková sazba je procentní hodnota, kterou banky účtují za úvěry, včetně hypoték. Zjednodušeně je to cena, kterou platíte za to, že si můžete půjčit peníze. Její výši určuje Česká národní banka a ovlivňuje ji řada faktorů: od inflace přes měnový kurz až po celkový stav tuzemské ekonomiky. Konečné číslo sazby, které uvidíte na smlouvě o hypotečním úvěru, rovněž ovlivňuje typ úvěru, doba splatnosti i fixace úrokové sazby a také fakt, do jaké míry jste podle banky bonitní.

Cesta k vlastnímu bydlení

Proměnlivost úrokových sazeb je příčinou kolísající poptávky po vlastním bydlení. Když se snižují, hypotéky se stávají dostupnějšími. Nižší úroky znamenají nižší měsíční splátky. Právě v takové chvíli byste měli začít intenzivně přemýšlet, zda pro vás nenastal ten správný čas stát se majitelem vlastní nemovitosti. Nízké sazby oživují realitní trh, přičemž více lidí proměňuje svůj sen o vlastním bydlení ve skutečnost. Zároveň však kvůli zvýšené poptávce rostou i ceny domů a bytů.

Vedlejší efekt vysokých úroků

Naopak, když úrokové sazby stoupají, zvyšují se i potenciální měsíční splátky. Počet lidí, kteří dosáhnou na novou hypotéku, se snižuje, což má širší dopady i na ekonomiku a společnost. Zvýšení úrokové sazby vaše peněženka zaručeně pocítí a pravděpodobně to ovlivní i váš nákupní apetit. Možná si na své vlastní bydlení doslova „necháte zajít chuť“. Pro mnoho lidí totiž vysoké hypoteční sazby znamenají neúnosné měsíční náklady. Odkládají nákup nemovitosti či její rekonstrukci na neurčito, a to negativně ovlivňuje kvalitu jejich bydlení.

Vyšší náklady na hypotéku také ovlivňují spotřebitelské chování. Když platíte více za hypotéku, pravděpodobně omezíte jiné výdaje. V měřítku celé společnosti vede menší ochota utrácet za zboží a služby ke zpomalení ekonomického růstu. A nejsou to jen domácnosti, které přehodnocují své plány.

Vyšší úrokové sazby také ovlivňují strategie investorů na realitním trhu, což má vliv na rychlost výstavby a dostupnost nového bydlení.

Co to pro vás znamená?

Pokud uvažujete o koupi vlastní nemovitosti, právě úrokové sazby* by se měly stát cílem ve vašem hledáčku. Vhodné načasování nákupu nemovitosti prostřednictvím hypotéky s nízkým úrokem vám ušetří opravdu velké peníze i ulehčí život nižšími splátkami. Snížení úrokových sazeb vám také elegantně napoví, kdy je čas refinancovat stávající hypotéku. Refinancování tak přinese nižší úrokovou sazbu, výrazně sníží vaši měsíční splátku nebo třeba zkrátí dobu splácení.

*Samotná výše úrokové sazby neříká, kolik skutečně zaplatíte. Věnujte pozornost údaji o RPSN (roční procentní sazbě nákladů), která zahrnuje všechny poplatky spojené s úvěrem.