Jak na výběr zahradního bazénu?

Jarní období je ideálním časem, kdy si na zahradě před domem nechat postavit bazén. V případě, že o této možnosti uvažujete i vy, pak vězte, že máte na výběr hned z několika variant.

Nadzemní bazény

Jde-li vám zejména o co nejnižší cenu, pak si zřejmě zvolíte nafukovací bazén. Jeho nevýhody jsou však patrné už na první pohled. Nejenže může hyzdit vzhled vaší zahrady a působit rušivým dojmem, ale nenabízí ani příliš komfortu. Jde spíše jen o doplněk, který využijete pro lehké svlažení během nejparnějších letních dnů. Hodí se také pro děti.

Další možností je nadzemní bazén s pevnou konstrukcí. I zde je překážkou nemožnost dokonalého koupání. Navíc musíte počítat s tím, že ke vstupu do něj potřebujete schůdky, nedají se do něj skákat šipky apod. Cenově jde však rovněž o poměrně levnou variantu.

Zapuštěné bazény

Chcete-li skutečnou kvalitu, pak zvolte zapuštěný bazén. Může jít o přelivovou verzi, kdy je hladina vody až po okraj bazénu. Výhodou je, že se znečištěná voda ihned odvádí pryč z bazénu, takže se lépe udržuje v čistotě.

Dobrou volbou je i skimmerový bazén. Navazuje na okolní dlažbu, takže dokonale splývá s okolím, na zahradě tento bazén nepůsobí vůbec rušivým dojmem. Dá se pořídit v mnoha tvarech a rozměrech, záleží jen na vašich potřebách, případně též finančních možnostech.

Oproti nadzemním bazénům je samozřejmě nutné počítat s výkopovými pracemi, neboť je potřeba vyhloubit otvor pro usazení jeho konstrukce. Zato jej však lze bez problémů využívat prakticky celoročně. Zvláště tehdy, pořídíte-li si k němu patřičné bazénové zastřešení. Pozitivem je i dlouhá životnost a vysoká odolnost použitých materiálů vůči poškození. Samotná výstavba není nijak dlouhou záležitostí, takže bazén budete moci začít využívat už během letošního léta.

Při výběru zahradního bazénu je vhodné se poradit přímo s prodejcem. Zohlední prostorové možnosti vaší zahrady a doporučí i nejlepší model z hlediska vámi navržené cenové relace.