Jak funguje hyposplátka a v čem je výhodná

Chcete si koupit nové bydlení, pustit se do rozsáhlé rekonstrukce nebo máte vyhlídnutý pozemek? V takových případech se vám může hodit praktická hyposplátka ve formě překlenovacího úvěru. Jak to funguje a proč se rozhodnout právě pro tento způsob financování? V článku najdete řadu důležitých informací, které vám mohou pomoci vyřešit situaci se získáním peněz na bydlení.

K čemu je možné využít hyposplátku

Překlenovací úvěr ve formě hyposplátky je možné využít na koupi bytu, domu i pozemku. Z toho vyplývá, že jde i o úvěr zajištěný právě nemovitostí a čerpaný za účelem pořízení bydlení. Finance je zároveň možné využít pro větší rekonstrukci, opravy a podobně. Častým problémem při koupi nemovitosti mohou být další výdaje v podobně právních služeb, dědické daně či povinné daně z nabytí nemovitosti, kterou platí právě kupující. I na všechny tyto situace je možné využít hyposplátku a doplnit tak potřebné množství financí pro pokrytí těchto výdajů.

Jak funguje splátka hypotéky

Jde o úvěr ze stavebního spoření, což znamená, že prostředky je možné využít v souvislosti s opravou či pořízením bydlení. Zároveň je potřeba, aby byl úvěr krytý zástavou dané nemovitosti. S tím se pojí také to, že pozemek, dům či byt musí být pojištěn podle jasných pravidel, aby nehrozilo riziko ztráty hodnoty bez náhrady. Získání úvěru ze stavebního spoření probíhá přímo na pobočce, kde se navíc dozvíte další podrobnosti. Následující proces splácení je podobný jako u jiných půjček.

Velkou výhodou tohoto úvěru, který se dá použít i na nutné daně z nabytí nemovitosti či právnický servis spojený s pořizováním nemovitosti, je fakt, že nabízí nízkou úrokovou sazbu. Jde tedy o mnohem lepší variantu v porovnání s bezúčelovými půjčkami, které jsou pro tyto účely zbytečně drahé.

Využijte praktickou kalkulačku

Jak bude vycházet měsíční splátka a co doba splatnosti půjčky? Pro zjištění těchto údajů nemusíte rovnou na pobočku, protože k orientačnímu výpočtu velmi dobře poslouží online kalkulačka. Uvedené výpočty jsou samozřejmě přibližné, protože záleží na konkrétní situaci, takže pokud chcete opravdu přesná čísla šitá na míru vašim představám, vyplatí se navštívit rovnou pobočku Raiffeisen stavební spořitelny.

Nové bydlení máte na dosah

Získání úvěru ze stavebního spoření není nic složitého. Ideální výchozí pozicí je stav, kdy máte na svém spořicím účtu alespoň část prostředků a je z čeho vycházet. V případě, že uvažujete o pořízení nemovitosti v budoucnu, vyplatí se začít se spořením co nejdříve. Získáte totiž státní podporu, a navíc dosáhnete požadované částky ideálně ve chvíli, kdy to budete nejvíce potřebovat. Díky tomu se vyhnete složitým a občas i příliš drahým hypotékám a zvolíte tento způsob financování.