Stavební spoření nemusíte využít pouze na bydlení

Jestli si chcete šetřit nějaké peníze, za něž si v budoucnu pořídíte bydlení, vybavíte domov nebo zrekonstruujete stávající bydlení, pravděpodobně jste již přemýšleli o stavebním spoření. Věděli jste ovšem, že peníze z něj vůbec není nutné použít na výdaje související s bydlením, nebo dokonce stavbou?

Lidem se často pletou dvě věci, a to stavební spoření a úvěr ze stavebního spoření. Pokud si uzavřete stavební spoření a vezmete si z něj překlenovací či řádný úvěr, tyto finance budete opravdu muset investovat do svého bydlení. Peníze našetřené v rámci spoření ovšem využijte dle vaší libosti, nikdo nebude zkoumat, jak jste je utratili.

Se stavebním spořením získáte úrok až 3,8 %

Zúročení se pochopitelně liší i podle toho, u které finanční instituce si spoření uzavřete. Výše 3,8 % platí pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Ta má totiž garantovaný úrok 1,2 % a k němu dostáváte ještě podporu ze strany státu. Stát přispívá 10 % z vašeho vkladu, maximálně do výše 2 000 Kč.

Aby pro vás stavební spoření bylo co nejvýhodnější, je tedy vhodné vložit na něj každý rok 20 000 korun. Rozhodně není nutné vkládat částku měsíčně (za měsíc to dělá cca 1 700 Kč), klidně je můžete vložit na spoření jednorázově. Příspěvek od státu se vypočítává podle toho, kolik jste na spoření vložili za celý rok, stav se kontroluje poslední den v roce.

Stavební spoření je skvělé na dlouhodobější spoření

Abyste měli nárok na státní podporu a stavební spoření pro vás bylo doopravdy výhodné, je třeba ho uzavřít minimálně na 6 let. Po toto období, kterému se říká vázací, na peníze nemůžete sáhnout. Stavební spoření tedy berte jako dlouhodobější formu šetření peněz. Je ovšem zcela bez rizika, vklady jsou ze zákona pojištěny až do výše 100 000 EUR, takže si můžete být jisti, že na konci budete mít naspořeno opravdu tolik, kolik předpokládáte.

A kolik to bude? To vám prozradí kalkulačka na webu Raiffeisen stavební spořitelny. Zadejte si předpokládanou délku spoření, měsíční vklad a hned uvidíte, kolik naspoříte a jakou částkou vám přispěje stát.

Stavební spoření se vyplatí i dětem

Rodiče velmi často zařizují také stavební spoření pro děti a mladé. I děti dostávají na stavebko příspěvek od státu a dostávají se tak na zúročení téměř 4 %. Peníze ze spoření ovšem v tomto případě náleží výhradně dětem. Rodiče s nimi sice mohou nakládat, ale velmi omezeně a vždy v zájmu dětí – tedy například na jejich studium či rekonstrukci pokojíčku. Každopádně jde o skvělou možnost, jak dětem spořit, aby měly nějaké finance do začátku dospělého života.

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí uzavření stavebního spoření online, takže si vše zařídíte z pohodlí domova. Jestli tedy hledáte možnosti spoření na delší dobu, určitě stavebko zvažte.