Hlavní důvody, proč mít v domě světlovody

V okamžiku, kdy stavíte rodinný dům, případně se chystáte na rekonstrukci stávajícího bydlení, je třeba spolu s odborníky řešit problém s dostatečným přísunem denního světla do jednotlivých místností a jejich zákoutí. Velmi užitečným prvkem, který dostává stále více prostoru v moderních rodinných domech, jsou světlovody. Dá se najít hned několik důvodů, proč s nimi u nemovitostí počítat.

Světlovod přivádí značné množství denního světla

Ne každou místnost a chodbu lze utvořit tak, aby zde byla spousta oken, skrz něž dovnitř objektu budou proudit sluneční paprsky a světlo během dne. Zejména v zákoutích a chodbičkách je často problém s tím, že jsou příliš tmavá. Pak je zapotřebí intenzivněji svítit. Instalace světlovodu však zajistí dostatečný přísun přirozeného světla zvenčí. Přitom jde o poměrně levné a ekologické řešení.

Ekonomické a ekologické důvody pro instalaci světlovodů

Uvádí se, že moderní světlovody dokážou přivést skrz svoji kopuli a tubus až 98 % denního světla do místností v domě. Ani při zataženém podnebí pak doma nemusíte zbytečně svítit. To má za následek samozřejmě úsporu ve spotřebě elektrické energie, což se logicky projeví na nižších platbách za elektřinu.

Z hlediska ekologie jsou světlovody rovněž dobrým prvkem. Tím, že nemusíte tolik svítit a snižuje se spotřeba elektřina, není nutné ji vyrábět v tak velkém množství. Každý uspořený watt elektrické energie má vliv na životní prostředí, neboť se snižují emise CO2.

Moderní světlovody neškodí designu domácností

Z pohledu architektů nejsou světlovody žádnou překážkou a prvkem, který by škodil celkovému vzhledu interiéru a exteriéru rodinných domů. Vždy je však samozřejmě nutné pečlivě zvážit místo, kde konkrétní světlovody budou zasazené. Určitě jde ale o efektivnější prvek nežli klasické světlíky, které se používaly u starších staveb.