5 klíčových rad, jak si zvolit nejlepší realitní kancelář

Prodej nemovitosti není snadný proces, jde o složitou alchymii. Pouštět se do takové akce na vlastní pěst představuje mnohá rizika, proto je lepší, když spojíte své síly s odborníky. Otázka číslo jedna zní naprosto jasně, jak si někoho takového vybrat? Není kam spěchat, bude vhodné, když si prověříte i detaily a budete mít jistotu, že jste se dostali do správných rukou. Stoprocentní záruka spokojenosti sice na realitním trhu neexistuje, ale narazit na férovou realitku není těžké. Stačí se totiž jen dobře rozhlížet.


Dobrá smlouva je vždy základem úspěchu

Pokud chcete mít jasno, zeptejte se na smlouvu, která bude dokumentovat, co vše pro vás realitní makléř udělá nebo kolik za jeho služby zaplatíte. Renomovaná realitní kancelář bude mít takovou dokumentaci připravenou k nahlédnutí a posouzení. Při rozhovoru s makléřem byste neměli mít důvod k pochybnostem. Probere s vámi všechny detaily, vysvětlí, jak bude vypadat úschova peněz, jaké smluvní dokumenty se budou podepisovat a kdy lze očekávat první kroky v hledání potenciálního kupce. Pokud vám něco není jasné, vše vysvětlí během krátké chvíle a naprosto srozumitelně. Musíte dobře znát strukturu nákladů a v případě pochybností mít možnost se na něco okamžitě zeptat.

Reference ukazují na kvalitu realitní kanceláře

Každá dobrá realitní kancelář se pochlubí úspěšnými obchody, rozhodujícím faktorem je totiž její popularita u široké veřejnosti. Nezapomeňte, že nejde pouze o realitku, ale také makléře, kterého si vyberete. Známá značka nestačí, prohlédněte si proto velmi pozorně i všechny dostupné reference jejího reprezentanta. Hledejte online reference, pokud má realitka na webu nějaké kladné ohlasy od dřívějších klientů, je to dobrá zpráva. Pokud o ní nenajdete žádné zprávy, je to podezřelé. V lepším případě jde jen o nováčka v oboru, v horším o firmu, kterou za její činnost nikdo veřejně nechválí, navíc v oboru, kde mohou být pozitivní hodnocení zcela zásadním tématem.

Prohlédněte si dobře její práci

Kvalitní realitní kancelář má propracované webovky, které obvykle najdete po několika vteřinách v internetovém vyhledávači. A tady můžete začít, prohlédněte si inzeráty a jejich strukturu, posuďte kvalitu fotografií a samozřejmě také orientaci v jednotlivých sekcích webu. Porovnejte inzerci s jinými realitkami a posuďte sami, jestli má profesionálnější úroveň. Prezentace v online světě totiž rozhoduje o přízni zájemců o nemovitosti. Nepodceňujte proto podobnou otázku a dobře se podívejte, jak by mohl vypadat inzerát s vaším bytem. Ozvali byste se na něj? Nebo byste se spíše ušklíbli a zaměřili svůj zájem někam jinam? V dobře strukturovaném inzerátu najdete detailní popis nemovitosti, kontakt na makléře a fotogalerii, která vám okamžitě napoví.

Lokální znalosti mohou být rozhodující

Realitní kancelář, která je ve vašem kraji dobře zavedená a má za sebou dlouhá léta na trhu, může být vhodnou volbou. Její makléři dobře znají region a disponují znalostmi, které specialisté z jiného kraje mít jednoduše nemohou. I proto nemusí být vždy vhodné, když svěříte prodej své nemovitosti známé značce, aniž byste se hlouběji zajímali o osobu makléře nebo další věci. Lokální znalost může být při vyjednávání se zájemcem naprosto klíčová. Je třeba dodat, že například velikost realitky nerozhoduje a stejně byste měli brát v potaz i takzvaný první dojem, zkoumejte vše hlouběji, neváhejte se sejít znovu a nechat si své otázky podrobněji vysvětlit.

Realitní kancelář versus úschova kupní ceny

Nabízí se vám úschova peněz přímo na účtu realitní kanceláře, a to s tím, že bude celá věc levnější? Pozor, měli byste zbystřit, něco tu nehraje! Tohle rozhodně není standardní a očekávatelné chování realitek. Společnost na realitním trhu, která nespolupracuje s prověřeným notářem nebo (častěji) advokátem, jednoduše není dostatečně důvěryhodná. Každá renomovaná RK má specialistu, jenž se stará o podobné věci. A ideálně spolupracuje i s někým, kdo pomůže kupci vyřídit hypoteční úvěr nebo ověřit, na jak vysokou částku by mohl se svými příjmy dosáhnout. A co byste ještě měli vědět?

  • Kde realitka sídlí. Protože i samotné zázemí na prestižní adrese napoví klientům mnohé.
  • Na co se vlastně RK specializuje. Prodává spíše rekreační objekty nebo městské byty?
  • Ověřujte si také veškeré informace, které od makléře dostanete. Pro jistotu a klid duše.

Výběr vhodné realitní kanceláře není jednoduchý

Jde o obchod, který řada lidí zažije maximálně jednou nebo dvakrát za život. Právě proto je důležité, aby proběhl hladce a nekomplikovaně. Realitní kancelář musí mít vzornou reputaci a makléři by měli být pravidelně k dispozici na telefonu, aby vás informovali o dalším pokroku. Po vstupním pohovoru budete moudřejší, nepodepisujte rozhodně žádný smluvní kontrakt, jímž byste si nebyli stoprocentně jistí.