Vybíráte šatní skříň? Trošku vám s výběrem pomůžeme!

Šatní skříně v interiéru plní hned dvě funkce. Praktickou a estetickou. Z praktického hlediska by skříň měla být dostatečně prostorná, aby byla schopna pojmout veškeré vaše oblečení a doplňky. A z hlediska estetického by zase měla být v harmonii s ostatním vybavením místnosti. Netoužíte-li tedy po skříni solitéru, která se stane dominantou místnosti.

Při výběru šatní skříně se zaměřte na několik parametrů. První záleží na jejím umístění. Šatní skříň můžete postavit do ložnice, šatny i předsíně. V případě šatní skříně do ložnice spolu s jejími rozměry a vnitřním uspořádáním myslete i na její design. Skříň by měla ladit s postelí, nočními stolky, popřípadě dalšími kusy nábytku v ložnici. Ty, pokud se rovnou nerozhodnete pro ucelenou ložnicovou sestavu, si pořiďte alespoň v podobném barevném odstínu.

Šatní skříň se zrcadlem či bez?

Zrcadla na skříních opticky zvětšují prostor. Do malých ložnic tak jsou přímo ideální. Ne každému však vyhovují – jsou jedinci, které přímo iritují. Proti zrcadlům v ložnici se staví i starodávné učení Feng šuej, jež říká, že pokud už se po zrcadlo v ložnici rozhodnete, nikdy by nemělo být umístěné přímo naproti postele. Pokud zkrátka ležíte v posteli, neměli byste se v zrcadle vidět.

Jaký rozměr?

Dalším důležitým faktorem jsou rozměry. Čím větší ložnice či šatna, tím objemnější úložné prostory si může dovolit. Lepší než jedna ohromná jednořadá však v některých případech může být i rohová skříň.

Vnitřní uspořádání

Pečlivě si také naplánujte vnitřní uspořádání své nové skříně. Klidně si ji namalujte. Uvědomte si, že každá kabelka a pásek v ní musí mít své místo. Zaměřte se proto na dostatečné množství zásuvek, závěsných tyčí, poliček a dalších přihrádek.

Myslete na bezpečnost

Svou vybranou skříň si také dobře vyzkoušejte. Ujistěte se, že jednotlivé zásuvky se plynule otevírají a nijak se nezasekávají. A až vám vaše skříň dorazí domů, věnujte dostatek pozornosti jejímu bezpečnému připevnění ke stěně, jinak by se na vás nebo další členy rodiny mohla převrátit.