Na hypotéku našetříte, i když jste právě v pronájmu. Poradíme vám jak

Možná o hypotéce nepřemýšlíte právě teď, ale spíš do budoucna. Šetřit na ni se ale vyplatí co nejdříve. Máte pak lepší výchozí pozici a finanční základ pro svůj vysněný domov. Dobrá zpráva je, že šetřit se dá, i když jste zatím v pronájmu. Společně s odborníky z FinGO vám poradíme pár tipů.

Stanovte si jasný cíl

Je dobré vědět, kolik peněz budete do začátku asi potřebovat. Zjistíte to pomocí ukazatele jménem LTV. Ten značí, kolik procent z hodnoty nemovitosti můžete pokrýt hypotékou. Ten zbytek pak musíte zaplatit z naspořených peněz nebo pomocí zástavy další nemovitosti.

Pokud je vám přes 36 let, banka vám nepůjčí více než 80 % hodnoty nemovitosti. Vy tedy musíte doplatit 20 %. Mladší klienti pod 36 let můžou dostat výhodnější podmínky a často jim stačí ze svého uhradit jen 10 % ceny nemovitosti.


Pravidlo 50/30/20

Nejedná se o žádné matematické zaklínadlo, ale jednoduchý poměr toho, jak byste měli utrácet svůj příjem.

  • 50 % čistého příjmu vaší domácnosti by mělo pokrýt základní potřeby – tedy bydlení, složenky, dopravu a jídlo. Jde o výdaje, bez kterých se prostě neobejdete.
  • 30 % čistého příjmu jde na koníčky, zábavu, nákup oblečení a další zbytné výdaje. A pokud za tyto věci utrácíte méně než 30 %, je to samozřejmě jen dobře.
  • 20 % čistého příjmu by pak mělo mířit na úspory. Tvořit si rezervu je základem zdravých rodinných financí. Odkládejte si stranou klidně i další částky, kdykoli to půjde.

Uskromněte se

Určitě nepotřebujete pět různých streamovacích kanálů, večeře v nejluxusnějších restauracích nebo desátou kabelku. Než za něco podobného bezmyšlenkovitě utratíte peníze, zastavte se. Spousta domácností má totiž prostor bezbolestně omezit pár zbytečných výdajů.

Pokud si nevíte rady, zkuste si své náklady zapisovat. Ať už do notýsku nebo do aplikace v telefonu – uvidíte, že vám to pomůže se ve svých výdajích lépe zorientovat.

Sdílejte náklady

Šetřit se vám bude o poznání lépe, když se s někým podělíte o náklady na bydlení. Pokud nežijete s partnerem nebo partnerkou, proč byste nemohli sdílet byt s přáteli? Takhle dokážete ušetřit velmi rychle zajímavou částku, která se vám při žádosti o hypotéku bude rozhodně hodit.

S hypotékou si nechte poradit

Až nastane ta správná chvíle a rozhodnete se žádat o hypotéku, nepouštějte se do toho sami. Svěřte se do rukou odborníků, kteří trhu rozumí a poradí vám ten nejlepší postup. Myslete na to, že každá neúspěšná žádost může zhoršit vaši situaci a důvěryhodnost pro ostatní banky. Přitom stačí jen správně vybírat. Specialisté FinGO vám rádi pomůžou a provedou vás celým procesem od vyhledání nejvýhodnějšího úvěru přes jeho vyřízení až po splácení. Sjednejte si schůzku zdarma a nechte si poradit.