Na co vše si pojistit domácnost?

Pokud vlastníte nemovitost, zcela jistě jste přemýšleli o tom, jak ji co nejlépe pojistit před případnými nehodami- ať už přírodního nebo technického rázu. Právě pro vás jsme připravil shrnutí všeho podstatného, co potřebujete o pojištění domácnosti vědět.

Na úvod je dobré připomenout celkem podstatný rozdíl mezi pojištěním domácnosti a nemovitosti. Zatímco pojištění nemovitosti kryje škody způsobené na nemovitosti jako takové (zdi, podlaha, střecha, atd.), pojištění domácnosti kryje finanční ztrátu, pokud dojde k poškození samotného vybavení nemovitosti. Což jsou například domácí spotřebiče, různé cennosti, hračky, zkrátka vše, co není pevně přišroubované.

Pozor však na různé záludnosti: pojišťovny totiž mají ve zvyku do pojištění domácnosti zahrnovat též kuchyňské linky, vestavné skříně i spotřebiče, nebo dokonce plovoucí podlahy. Ve výsledku tedy vždy záleží na tom, jak přesně máte specifikovanou pojistnou smlouvu.

Na co se pojistit

V základním balíčku pojištění domácnosti většinou bývá pojištění před živly- tedy například vichřice, průtrž mračen, úder blesku, nebo povodně. V základu též bývá zahrnuto riziko požáru, loupeže či krádeže.

Se základem se však spokojit nemusíte. V nabídce většiny pojišťoven už je dnes rozšířenější možnost pojištění, které zahrnuje například přepětí v síti, úniky vody, havárie rozvodů a podobně. Zároveň nemusíte pojistit jen domácnost samotnou, ale i věci uložené například v garáži, ve sklepě, v kůlně, kočárkárně, nebo kolárně. Jiné připojištění zas chrání věci uložené ve vašem autě (přesto doporučujeme ve voze raději nic cenného nenechávat). V neposlední řadě se můžete připojistit proti loupeži nebo krádeži věcí ze skříňky například ve fitcentru, nebo třeba na věšáku v restauraci.

Nepodpojišťujte se

Důležitým faktorem při pojištění domácnosti je rovněž správné nastavení pojistných částek. Není nic horšího, než když je váš majetek podpojištěný a vy tak nenávratně přijdete o část vašeho majetku. Doporučuje se proto při zařizování pojištění projít celý byt a pečlivě zaznamenat, co v něm máte. Zároveň nezapomeňte na to, že ceny se v čase mění. Vždy proto počítejte se současnými cenami a nikoliv těmi, za které jste vybavení nemovitosti pořizovali.

Zároveň nezapomeňte ani na maličkosti. Vybavení každého bytu je jiné. Pokud například vlastníte velkou sbírku vzácných známek, pojistěte i je. Často je překvapivé, jak velkou mají některé věci hodnotu oproti například spotřebnímu zboží, které na hodnotě naopak s časem rychle ztrácí.

Opomenout byste neměli ani výši spoluúčasti. U některých pojišťoven dostanete za vyšší spoluúčast slevu. To se však speciálně u menších škod nemusí vyplatit. Pokud máte zájem mít pokryté i menší škody, zvolte nulovou nebo velmi malou spoluúčast (typicky do 1000 Kč). Pokud vás zajímají jen škody většího rozsahu, můžete spoluúčast klidně navýšit.

Pokud vybavení bytu průběžně obměňujete, nezapomeňte aktualizovat i pojistku. Jinak se opět můžete dočkat nepříjemného překvapení. To platí zejména pokud si pořizujete například drahý nábytek nebo elektrospotřebiče.

Závěr

Neexistuje jedna univerzální rada na co vše si pojistit vaši domácnost. Základem však je pojištění proti živlům a krádežím. Pokud je váš dům například nerekonstruovaný, je prozíravé se pojistit proti havárii rozvodů. To samé platí u krádeží, pokud například bydlíte v lokalitě se zvýšenou kriminalitou. Neomezujme se však pouze na nemovitosti. Jestli často převážíte v autě například drahé sportovní vybavení, zajisté není od věci připojistit i tento váš majetek. Jak totiž říká oblíbené pořekadlo: Náhoda je blbec.

 

Autor: Ondřej Hudec